Menu Zavřeno

Pomalé hrnce

pomalý hrnec

Pomalý hrnec je určený pro zdravou a pomalou přípravu chutných jídel. Díky šetrnému postupu vaření při teplotách pohybujících se pod bodem varu, je v pokrmu zachováno velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Během pomalého vaření se chuti jednotlivých surovin lépe prolnou a hotový pokrm má výraznější chuť. Suroviny stačí do hrnce vložit a nemusíte se již o nic starat. Jednoduchá obsluha a přednastavené programy umožňují uvaření výborných pokrmů i úplným kuchařským začátečníkům. Můžete se věnovat jiné činnosti a po dovaření jídlo rovnou servírovat.

Pomalé hrnce: Žebříček TOP 10 nejlepších pomalých hrnců podle recenzí zákazníků

Zde najdete náš výběr nejlepších pomalých hrnců. Ty jsme vybrali analýzou uživatelských recenzí na portálu Heureka a největších českých e-shopech, které pomalé hrnce prodávají. Díky tomu jsme pro vás vybrali TOP 10 pomalých hrnců. Tyto produkty jsme následně seřadili do této tabulky, kterou si můžete seřadit podle vámi preferovaných parametrů. Pokud vás například zajímá co nejnižší cena, lze si nejlepší pomalé hrnce seřadit podle nejnižší ceny.

Název pomalého hrnceVzhled hrnceZnačkaObjem hrnce (l)Materiál nádobyPříkon (W)Orientační cena (s DPH)Dostupnost
Bionaire CrockPot SCCPBPP 605Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605Bionaire5,7Keramika2502598Zobrazit v obchodech
Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramicPomalý hrnec Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramicBionaire5Keramika2202848Zobrazit v obchodech
Russell Hobbs Maxicook 22750-56Pomalý hrnec Russell Hobbs Maxicook 22750-56Russell Hobbs6Litý hliník2001299Zobrazit v obchodech
Bionaire CrockPot CSC024XPomalý hrnec Bionaire CrockPot CSC024XBionaire5,6Litý hliník13004199Zobrazit v obchodech
Sencor SPR 6100BKPomalý hrnec Sencor SPR 6100BKSencor5,5Hliníková slitina12002999Zobrazit v obchodech
Sencor SPR 7200SSPomalý hrnec Sencor SPR 7200SSSencor6Hliníková slitina12503999Zobrazit v obchodech
Bionaire Crockpot 7,5 l CSC063XPomalý hrnec Bionaire Crockpot 7,5 l CSC063XBionaire7,5Keramika3202798Zobrazit v obchodech
TESLA SlowCook S700Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700Tesla6,5Litý hliník3001690Zobrazit v obchodech
Severin SV 2447Pomalý hrnec Severin SV 2447Severin6Litý hliník5502755Zobrazit v obchodech
Philco PHSC 5600Pomalý hrnec Philco PHSC 5600Philco5,6Litý hliník15002367Zobrazit v obchodech
Po vašem kliknutí na odkaz “Zobrazit v obchodech” vás přesměrujeme na porovnávací web Heureka. Na Heurece si můžete srovnat ceny různých obchodů a přočíst si hodnocení pomalých hrnců od zákazníků, kteří s tímto produktem již mají zkušenosti.

Výhody pomalých hrnců

Zdravé vaření – použití menšího množství tuku a soli, zachování vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Šťavnaté pokrmy – jídlo se vaří při stálé teplotě, je křehké, šťavnaté a nevysuší se.

Jednoduchost – většina modelů disponuje přehledným displejem a některé z nich i přednastavenými programy.

Časová úspora – během vaření není nutná vaše přítomnost, můžete se věnovat něčemu jinému a přijít až ve chvíli, kdy je pokrm hotový.

Výrazná chuť pokrmu – chuti surovin se během pomalého vaření lépe prolnou a zvýrazní chuť jídla.

Úspora elektrické energie – pomalé hrnce mají nízký příkon. Navíc z nich do okolí uniká minimum tepla.

Co lze v pomalém hrnci vařit?

Pomalé hrnce jsou vhodné pro přípravu vývarů, polévek, omáček, dušených mas, guláše, brambor, rýže, luštěnin, zeleniny, džemů, marmelád, ale také například moučníků.

Jak pomalý hrnec funguje?

Stačí do hrnce vložit suroviny, spustit požadovaný program a pokrm se bude vařit při teplotě 79 až 95°C po dobu od 30 minut do 20 hodin. Proces vaření nemusíte kontrolovat – jídlo se díky nepřilnavému povrchu nádoby nepřipálí a přednastavený program dobu přípravy jídla ohlídá.

Na co se při výběru pomalého hrnce zaměřit?

Objem a tvar hrnce – podle množství a druhu jídla, které obvykle vaříte, si zvolte odpovídající objem a tvar hrnce.

Typ ohřevu – zda má hrnec dolní nebo nepřímý typ ohřevu, ovlivňuje přípravu pokrmu.

Ovládání – podle toho, jaký druh ovládání preferujete, si můžete vybrat mechanické nebo digitální ovládání.

Víko – víko hrnce může být buď klasické (na způsob pokličky) nebo upevněné na pantech s možností vyklápění.

Materiál – od materiálu, ze kterého je vnější i vnitřní část vyrobena, se odvíjí odolnost, tepelná vodivost a životnost hrnce.

Součásti pomalého hrnce

Spodní část – elektrický kotel, který ohřívá vodu a udržuje nastavenou teplotu.

Vnitřní nádoba – vyjímatelná nádoba s nepřilnavým povrchem, ve které jídlo můžete ohřát nebo skladovat v lednici.

Vnější plášť – ochranný kovový plášť s držadly.

Pomalý hrnec a jeho funkce

Funkce, kterými je pomalý hrnec vybaven, rozšiřují možností jeho použití a zajišťují vyšší komfort při práci s nimi.

Displej – na displeji vidíte bližší informace o procesu vaření – kolik zbývá minut do konce vaření, jaký program jste zvolili apod.

Přednastavené programy – hrnec může disponovat přednastavenými programy – stačí zvolit program a nic dalšího nemusíte nastavovat.

Časovač – možnost nastavení, za jak dlouho se má hrnec vypnout.

Udržování teploty – termostat zajišťuje stabilní teplotu během vaření jídla nebo při udržování nastavené teploty již hotového pokrmu.

Odložený start – umožňuje nastavit čas, kdy se hrnec zapne, aby jídlo bylo hotové v dobu, ve kterou potřebujete.

Stupně výkonu – možnost nastavení intenzity výkonu.

Ochrana proti přehřátí – v případě přehřátí topného tělesa tepelná pojistka hrnec vypne.

Vyjímatelná nádoba – praktický vyjímatelný hrnec, se kterým se uvařené jídlo může vložit do lednice, ohřát na sporáku či v troubě.

Dětský zámek – zamkne ovládací prvky, aby nemohlo dojít k nechtěnému zapnutí hrnce.

Vhodné do myčky nádobí – vnitřní nádobu lze jednoduše mýt v myčce.

Vhodné do mikrovlnné trouby – pokrm ve vnitřní nádobě hrnce můžete ohřívat v mikrovlnné troubě.

Technika sous – vide

Některé pomalé hrnce jsou určené k vaření technikou sous – vide. Tato technika spočívá v několika hodinovém vaření potravin při nízké teplotě. Pokrm si zachová svou strukturu a bude šťavnatý. Tímto způsobem lze vařit maso, zeleninu i brambory.

Přívodní kabel

Při výběru hrnce se zaměřte také na délku přívodního kabelu. Měl by být dostatečně dlouhý, aby dosáhl k elektrické zástrčce, aniž byste museli používat prodlužovací šňůru. Ale ne příliš, aby nepřekážel. Ideální je, když má hrnec možnost navinutí přebytečné délky kabelu do svého vnitřního prostoru nebo na držák.

Poklice na pomalém hrnci

Poklice na pomalých hrncích může být vyklápěcí (připevněná na pantech) nebo odnímatelná (jako u klasických kuchyňských hrnců). Poklice některých modelů mohou být vybaveny bezpečnostními pojistkami, které je dobře zajistí. Při manipulaci s hrncem tak nehrozí vylití jeho obsahu.

Typ ohřevu

Pomalé hrnce mohou jídlo ohřívat prostřednictvím spodního nebo nepřímého ohřevu. U hrnců se spodním ohřevem je během vaření jídlo potřeba občas promíchat, aby se nepřipálilo. Nepřímý ohřev může být halogenový, teplovzdušný nebo indukční. Teplo je distribuováno rovnoměrně, což eliminuje riziko připálení pokrmu.

Ovládání pomalého hrnce

Multifunkční hrnec můžete ovládat manuálně nebo digitálně prostřednictvím displeje.

Manuální ovládání – jednoduché ovládání hrnce vypínačem nebo skokovou regulací výkonu v několika stupních. Manuální ovládání neumožňuje nastavení doby vaření. Tyto základní modely hrnců jsou levnější a vhodné pro méně náročné uživatele či občasné použití.

Digitální ovládání – díky digitálnímu ovládání elektronickými tlačítky můžete na hrnci nastavit požadované parametry, některý z přednastavených programů, teplotu, časovač, režim vypnutí a udržování teploty pokrmu.

Pomalý hrnec: Příslušenství

Součástí některých pomalých hrnců může být i další příslušenství, které si u mnohých modelů můžete těké individuálně přikoupit.

  • Náhradní nádoba
  • Náhradní poklice
  • Odnímatelná rukojeť
  • Kuchyňské náčiní – naběračky, vařečky atd.
  • Napařovač pro ohřev zeleniny
  • Silikonová koláčová forma

Objem a tvar

Velikost pomalého hrnce si podle počtu strávníků nebo množství jídla, které obvykle vaříte, můžete vybrat od 2 do 6,5 litrů. Musíte však počítat s tím, že během vaření hrnec může být zaplněný maximálně do ¾  a někdy dokonce pouze do  ½  (podle druhu pokrmu). Pokud si pořídíte příliš velký hrnec a budete v něm vařit malé množství jídla, suroviny se rozvaří, vysuší nebo připálí. V přeplněném hrnci se naopak jídlo nemusí dostatečně provařit a voda z něj může unikat ven. Pro přípravu gulášů, ragů, dezertů a paštik je ideální kulatý nebo hranatý tvar. Pro vaření větších kusů masa nebo celé drůbeže, je vhodný objemnější hrnec oválného tvaru.

Materiál pomalého hrnce

Vnější nádoba – vnější nádoba pomalých hrnců bývá obvykle vyrobena z nerezové oceli s doplňky ze skla a tepelně odolného plastu. Výhodou nerezové oceli je dlouhá životnost a vysoká odolnost vůči poškození, nevýhodou pak riziko popálení se o horký povrch nádoby.

Vnitřní nádoba – od typu a kvality materiálu vnitřní nádoby se odvíjí tepelná vodivost, rovnoměrnost ohřevu, odolnost, životnost a způsob údržby. Vnitřní nádoba je nejčastěji vyrobena z kameniny, keramiky nebo hliníku s nepřilnavým povrchem.

  • Kamenina – hygienická, zdravotně nezávadná a snadno udržovatelná. Nevýhodou je, že kameninovou nádobu nelze použít k ohřevu na sporáku a také je dražší.
  • Keramika – v keramice lze velmi dobře vařit při nízkých teplotách. Je však křehká a nelze ji mýt v myčce.
  • Hliník – hliníkové hrnce mohou být lité nebo lisované. Hrnce z lisovaného hliníku jsou levné, ale méně kvalitní a náchylné k deformaci. Lité hliníkové hrnce jsou robustní, odolné, dobře rozvádí teplo a mají dlouhou životnost. Jejich povrch má nepřilnavou úpravu.

Příkon hrnce

Příkon pomalých hrnců by měl odpovídat jejich velikosti. Obvykle se pohybuje od 150 do 1100 W. Hrnec s velkým objemem, ale s malým příkonem nemusí zvládnout uvařit větší množství jídla. Odpovídající příkon tedy ovlivní možnost dosáhnout a udržet rovnoměrnou teplotu během vaření.

Design pomalého hrnce

Pomalé hrnce mohou mít různé tvary a barevná provedení. Mohou být kulaté, oválné, čtvercové nebo obdélníkové. Design může být v elegantním nerezu kombinovaném s plastem a sklem. Narazit můžete i na kousky v atraktivním různobarevném provedení.

Údržba

Hrnce udržujte dle návodu výrobce. Vždy ale platí, že zahřívací jednotka nesmí přijít do kontaktu s vodou. Před údržbou hrnec odpojte z elektriky a otřete vlhkým hadříkem. Některé vyjímatelné nádoby je možné mýt v myčce, jiné pouze ručně.

Jak pomalý hrnec používat?

Dostatek místa – během vaření je hrnec horký. Mělo by tedy kolem něj být minimálně 15 cm volného místa.

Vrstvení surovin – dno a stěny hrnce jsou horké. Proto větší a tužší kusy potravin vrstvěte na dno a ke stranám hrnce.

Mražené maso – pokud do hrnce vložíte mražené maso, přilejte k němu trochu teplé vody, která vytvoří vrstvu mezi zmrzlým masem a nádobou. Zabrání tak tepelnému šoku a riziku poškození hrnce. Vaření zmražených surovin dobu vaření prodlouží minimálně o cca 2 hodiny.

Minimum tuku – při vaření v pomalém hrnci používejte minimum tuku nebo žádný, protože tuk udržuje teplo a urychluje dobu vaření, což není u pomalého hrnce žádoucí. Vhodné je použití tuku ve spreji pro vytvoření tenkého filtru na nádobě, který následně usnadní i její čištění.

Množství tekutin – tekutina se z pomalého hrnce během vaření neodpařuje. Naopak některé suroviny pustí šťávu. Proto pro vaření používejte až o polovinu méně tekutin než při vaření v běžném hrnci.

Dochucování – používejte méně soli a bylinek než obvykle, protože při dlouhém vaření se mění intenzita jejich chuti. Celé koření svou chuť uvolňuje postupně, mleté koření ji při dlouhém vaření ztrácí, ale může i zhořknout.

Zahuštění – škrob, mouku nebo jíšku k zahuštění můžete do hrnce přidat již na začátku vaření.

Otevírání hrnce – hrnec během vaření zbytečně neotvírejte – uteče z něj teplo a doba vaření se po každém zvednutí pokličky prodlouží o několik desítek minut.

Skladování pokrmu – jídlo které nesníte, uložte co nejdříve do lednice. V nádobě pomalého hrnce by chladlo velmi pomalu a začaly by se v něm množit bakterie.

Ceny pomalých hrnců

Pomalý hrnec se základními funkcemi si můžete pořídit již od 600 Kč. S přibývajícím množstvím funkcí a zvyšující se kvalitou použitých materiálů, roste také cena hrnců a můžete za ně zaplatit až několik tisíc korun.

Cena pomalého hrnce do 1 000 Kč s DPH

Za cenu do 1 000 Kč si pořídíte hrnec o menším objemu s nižším příkonem a se základními funkcemi. Levnější hrnce mívají manuální ovládání bez displeje. Jsou vhodné pro méně náročné uživatele či občasné použití.

Cena pomalého hrnce od 1 000 do 2 000 Kč s DPH

Ve střední cenové relaci si vybere průměrně náročný spotřebitel. Hrnce disponují vyšším výkonem, digitálním ovládáním, větším objemem a širším množstvím užitečných funkcí.

Cena pomalého hrnce nad 2 000 Kč s DPH

Pokud do pomalého hrnce investujete několik tisíc korun, získáte profesionálního kuchyňského pomocníka s nejmodernějšími funkcemi umožňujícími komfortní přípravu pokrmů špičkové úrovně.

Recenze pomalých hrnců

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605
Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 je určený k přípravě pokrmů při zachování co nejvyššího množství vitamínů a živin. Na první pohled vás zaujme vkusný design v kombinace nerezu s černou barvou. Ovládání je díky digitálnímu displeji jednoduché a přehledné.

Praktická je skleněná poklice umožňující kontrolu průběhu vaření jídla a také keramická vyjímatelná nádoba, ve které pokrm můžete vložit do trouby nebo do lednice. Není však určena k použití na plotně. Uskladnění hrnce zjednodušuje možnost odpojení přívodního kabelu. Díky objemu hrnce 5,7 litrů v něm zvládnete najednou uvařit až 7 porcí jídla. Při vaření je tělo hrnce horké a při neopatrném zacházení hrozí riziko popálení.

Klady:

  • Vyjímatelná nádoba
  • Digitální ovládání
  • Velký objem

Zápory:

  • Keramickou nádobu nelze použít na sporáku
  • Tělo hrnce je při vaření horké

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic

Pomalý hrnec Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic
Pomalý hrnec Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic

Bionaire CrockPot CSC026X Saute DuraCeramic je kvalitní pomalý hrnec s pětilitrovou varnou nádobou z litého hliníku s povrchem DuraCeramic. Hrnec je vybaven skleněnou poklicí, která umožňuje průběžné sledování procesu vaření, jehož teplotu si můžete zvolit ze tří stupňů výkonu.

Kapacita hrnce je dostačující pro uvaření šesti porcí jídla. Hotové jídlo můžete v nádobě ponechat a uložit do lednice. Později ho jednoduše ohřejete v troubě, na sporáku nebo v mikrovlnce.

Klady:

  • Lze používat i na indukci
  • Jednoduché použití vhodné i pro začátečníky

Zápory:

  • Krátký přívodní kabel

Pomalý hrnec Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Pomalý hrnec Russell Hobbs Maxicook 22750-56
Pomalý hrnec Russell Hobbs Maxicook 22750-56

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je velký 6 litrový pomalý hrnec, ve kterém najednou uvaříte až 8 porcí výborného jídla. Uživatelský komfort při vaření v tomto hrnci zvyšuje digitální programovatelný časovač a odnímatelná nádoba vhodná k použití na sporáku. Nádobu však nelze použít v troubě ani na indukční plotně.

Russell Hobbs Maxicook 22750-56 je díky skvělému poměru cena/výkon nejprodávanějším pomalým hrncem v této cenové kategorii.

Klady:

  • Velký objem
  • Funkce udržování teploty hotového pokrmu
  • Digitální ovládání

Zápory:

  • Vyjímatelnou nádobu nelze použít v troubě

Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700

Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700
Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700

Pomalý hrnec TESLA SlowCook S700 v elegantním nerezovém designu s poklicí z tvrzeného skla, nabízí velkorysý objem 6,5 litrů, který je dostačující k uvaření dostatečného množství jídla i pro velkou domácnost. Manipulaci s  hrncem usnadňuje a zpříjemňuje digitální ovládání s možností nastavení 3 stupňů intenzity ohřevu v rozmezí od 30 do 24 hodin. Velmi praktická je funkce odložený start a udržování teploty. Ve vyjímatelné nádobě můžete pokrm bez obav ohřát nebo zapéct v troubě.

Klady:

  • Velký objem
  • Vyjímatelná nádoba vhodná do trouby
  • Funkce odložený start
  • Funkce udržování teploty
  • Lze mýt v myčce na nádobí

Zápory:

  • Žádné

Pomalý hrnec Severin SV 2447

Pomalý hrnec Severin SV 2447
Pomalý hrnec Severin SV 2447

Severin SV 2447 je pomalý elektrický hrnec z broušené oceli určený pro vaření pokrmů technikou sous – vide. Tedy několika hodinovým vařením surovin ve vodě při nízké teplotě. Tento pomalý hrnec disponuje praktickou vyjímatelnou nepřilnavou nádobou o objemu 6 litrů, LED displejem, 24 hodinovým časovačem a špičkovým ovládáním teploty od 40 do 99°C s maximální odchylkou 1°C.

Klady:

  • Skvělý poměr cena/výkon
  • Kvalitní provedení
  • Velký objem

Pomalé hrnce: Pár slov o pomalých hrncích na závěr

Přečetli jste si článek o výběru pomalého hrnce. Doufáme, že vám náš tým z Žebříčkátor.cz s tímto úkolem pomohl a vy si vyberete kvalitní pomalý hrnce, který bude fungovat po mnoho let bez jediného problému.

Podívejte se do tabulky na začátku článku a proklikněte se na srovnání cen. To vás přesměruje na porovnávací portál Heureka, kde si můžete přečíst recenze zákazníků, uživatelů, odborné recenze a porovnat si ceny pomalých hrnců v různých obchodech.

Posted in Kuchyňské spotřebiče

Mohlo by se vám také líbit